Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2015 04:57 - Биополярно разстройство на мозъка у хората
Автор: psixiatyr Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3450 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 24.11.2015 08:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Хората, боледуващи от биполярно афективно разтройство, познато още под името маниакална депресия, страдат от непрекъснато клатушкане в настроението си - от весело и приповдигнато до подтиснато и депресивно усещане за света и живота.
Маниакалната депресия е често бъркана с други видове депресии, а понякога и с шизофрения, заради сходните симптоми. Това, което различава биполярното разтройство от депресията, е непрекъсната смяна на депресивна с маниакална фаза. Биполярното разтройство е сериозно заболяване на мозъка, при което хората възприемат нормални идеи като нещо изключително. Има различни начини да бъде контролирана. Заболяването може да се овладее до ниво, при което не се наблюдават такива резки промени в емоционалната нагласа и страдащият е балансиран и устойчив на различните отключващи механизми. 
При биполярното афективно разтройство се наблюдава натрупване на бром в организма, като този процес блокира възможностите на черния дроб за самоочистване. Учените са доказали, че при маниакална депресия има нарушена функция на предаване на сигнали между мозъчните клетки. Хормоналният баланс в организма също е важен за изострянето и развитието на болестта и това прави маникалната депресия пряко свързана с ендокринната система. С други думи – маниакалната депресия е резултат не само от психическото състояние на човек, но и от физическите предпоставки за развитието й.
В миналото тази форма на депресия е окачествявана като заболяване на известни хора на изкуството- поети, артисти и музиканти. Сега обаче се смята, че има много обикновени хора, които страдат от биполярно разтройство. Възможно е, един екстремен период на маниакална депресия да доведе дори и до самоубийство.
В началото на заболяването пациентите се чувстват добре и успяват да овладеят пристъпите. Постепенно обаче, те започват да губят контрол над себе си. Много хора с маниакална депресия изпитват и психоза с типични симптоми като халюцинации и заблуди. 

Кога се появява маниакалната депресия?
Има редки случаи на маниакална депресия, в които тя се появява още в ранна детска възраст. Най-често обаче тя стартира по време на юношеството.Наблюдава се непрекъсната и бърза смяна на депресивна с маниакална фаза. Маниакалната фаза се изразява в еуфорично настроение и вярване, че всичко е възможно. При депресивния период пациентът е потиснат угрижен и обзет от безнадеждност. 
Симптоми на маниакален период:
Чувство на еуфория, величие, приповдигнато настроението
Прилив на енергия и голяма активност
Бъбривост, говорене с лекота и грандиозни идеи. Преплитащи се мисли, бързо сменяне на една тема с друга.
Нужда от малко сън
Липса на концентрация и добра преценка
Грандомания и фалшива вяра в собствените си възможности
Агресия и гняв, провокативно и натрапчиво поведения. Хората, които са в в период на мания, могат да вършат доста рискови неща.
Повишаване на целите - ориентиран към социалния живот, повишаване на сексуалния интерес, прекомерно движение.
Симптоми на депресивен период:
Трудна концентрация затруднено запомняне
Трудно вземане на решения
Тъга, меланхолия, чувство за празнота, обезвереност. Възможно е те да отказват дори да стават от леглото.
Прогресивна загуба на интерес към каквото и да било в ежедневието. Те не желаят да вършат нищо, защото това не им носи радост.
Липса на енергия и чувство на умора
Лесно и безпричинно плачене
Проблеми със съня, особено рано сутрин
Загуба, или наддаване на тегло
Усещане за безполезност или вина
Жените страдащи от биполярен синдром имат повече пристъпи на депресия, отколкото на мания.Но като цяло заболяването е еднакво разпространено сред мъжете и жените. При някои хора, засегнати от заболяването са по-чести манийните периоди, а при други – депресивните. 
Някои психолози разграничават още два типа емоционални състояния, които съпровождат заболяването.
Хипомания
В тази фаза хората усещат себе си като всемогъщи и са със съзнанието,че могат да вършат много неща едновременно. Хипоманията е различна от манията. Тя не засяга обичайната дейност и отношения с хората по начин, по който го прави манията. По време на този период при някои хора се наблюдава повишена творческа дейност и хиперсексуалност. Хипоманията понякога минава незабележимо и остава невидима за околните. 
Смесено настроение
Това състояние се наблюдава, когато в един ден имаме на лице различни бързо сменящи се настроения. Симптомите на мания и депресия възникват почти едновременно. Например възбуда, тревожност, агресивност, обърканост, умора, импулсивност, безсъние, паника, параноя, прескачащи мисли. 
Какви са причините за депресията?
Няма една или две причини за депресията. Състоянието на депресия може да се предизвика от различни психологични, биологични или външни фактори. Според проучвания последните събития от живота и междуличностните отношения на хората допринасят за вероятността от появата на симптоми на биполярно афективно разтройство. Депресията може да бъде следствие от загубата на важен човек, или ценно нещо. Загуба на родител в ранна детска възраст, неадекватна родителска грижа, развод, загуба на работа са фактори, които могат да предизвикат психическо разтройство. Трябва да се отбележи, че депресивното състояние не се предизвиква от слабост на характера, мързеливост или липса на воля, а много често то възниква спонтанно. Стресът и невъзможността за адаптация към новостите в живота на човек са основни причини за появата на депресия. 
Установена е генетична връзка по отношение на появата на биполярно разтройство. Не всеки обаче, който има генетична предразположеност, развива депресия. Според изследвания на д-р Маркус Изинг от Института по психиатрия в Мюнхен, рискът за децата на двама заболели родители също да се разболеят от депресия е два пъти по-голям в сравнение с този при децата на здрави родители. 
Диагностика
За да бъде диагностицирано биполярно афективно разтройство трябва да са налице симптомите на болестта в продължение на не по-малко от седмица.

Лечение
Страдащите от биполярно разтройство се повлияват добре от медикаменти за стабилизиране на настроението. Антидепресантите активират психичната дейност, само когато тя е патологично потисната. При здрави хора антидепресантите не оказват стимулиращ ефект. При депресивно болни те премахват тъгата, потиснатостта на психиката, активират волевите процеси. За най-ефикасни стабилизатори на настроението са смятани лекарства като литий и ламотрижин. Ламотрижинът е най-добър за предотвратяване на депресии, а литият е единственият наркотик с доказано положително действие за намаляване на самоубийствата на пациенти, страдащи от биполярно афективно разтройство. Подходяща е и психотерапията и поведенческата терапия, която облекчава състоянието на хората с маниакална депресия. 
Учените от Калифорнийския университет провели изследване на страдащи от биполярно афективно разтройство и установили, че те имат по-високи очаквания за това, което могат да постигнат като успехи, пари и слава. Така манията, въпреки цената си, може да подтикне хората да си поставят по-високи цели, да бъдат по-упорити и смели в стремежа си да ги постигнат.



Гласувай:
13



1. cecobob - Човек
24.11.2015 12:42
направо ме разболя. Болен съм от всичко това заедно.:)))
цитирай
2. eveal - Докторе, mileidi46, wonder,kasnaprolet9999 и техният друсач на прочита Блекипредатора
02.12.2015 07:33
Ваши пациенти, ли са? Ако е професионална тайна не ни казвайте, тук всички я знаят вече, че са с няколко психо диагнози.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: psixiatyr
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 110972
Постинги: 13
Коментари: 17
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031